Click Through Rate (CTR) verhogen van je advertenties met deze 25 tips

Menno Bouma Facebook Marketing, Google Adwords, Zoekmachine Optimalisatie Leave a Comment

De Click Through Rate verhogen, is één van de belangrijkste methoden om de kwaliteit van je advertentie te verbeteren. In dit blog artikel krijg je van mij meer dan 25 tips om de CTR van je advertenties te verhogen.

Wat is de afkorting van Click Through Rate en wat is de CTR precies?

De afkorting voor click through rate is CTR en dit fenomeen komt in alle type adverteren aan bod. Zowel online als offline. Het is de verhouding tussen het aantal weergaven en het aantal klikken op een advertentie. Een hoge CTR betekent dat je advertentie interessant genoeg is om op te klikken. Het wil niet perse zeggen dat je campagne hierdoor succesvol is, maar het betekent wel dat je advertentie mensen richting je landingspagina weet te krijgen. Het succes is vervolgens afhankelijk van de conversie van je landingspagina en de opvolging ervan.

Hoe is de term Click Through Rate ontstaan?

Zodra je een advertentie start via bijvoorbeeld Facebook Ads of Google Adwords dan zal deze getoond worden in de nieuwsfeed van Facebook en in de zoekresultaten van Google. Deze vertoningen worden ook wel weergaven genoemd. Het feit dat je advertentie gezien wordt, wil niet zeggen dat iemand er ook op klikt. Mensen worden steeds meer immuun voor advertenties en het is daardoor een echte sport geworden om mensen over te halen tot een klik. Om succes of geen succes te kunnen te bepalen en te meten is daarom de doorklikratio als maatstaaf genomen. Doorklikratio is vertaald naar het Amerikaans de Click Through Rate.

Click Through Rate / CTR berekenen

Stel dat je advertentie 1000 keer getoond wordt in de Facebook nieuwsfeed. De advertentie was zo interessant dat je 30 klikken en daardoor 150 bezoekers hebt ontvangen. De CTR is dan 30 / 1000 x 100% is 3%. Je hebt een week na de start aan je advertentie teksten gesleuteld en de afbeelding aangepast. Het aantal klikken is verhoogd naar 50. De CTR is nu 5%!

Click Through Rate verhogen met deze 5 tips

Er zijn tal van methoden om de de Click Through Rate te verhogen. Het resultaat van een hoge CTR is dat je meer bezoekers op je website krijgt en dat de kans op een aanvraag of verkoop hoger wordt. Een hoge CTR zorgt er ook voor dat de CPC omlaag gaat. De kosten per klik. Internet reuzen zoals Facebook en Google willen alleen kwalitatieve advertenties op hun platform die goede resultaten opleveren voor adverteerders en een prettige beleving zijn voor de bezoekers. Zo blijven de adverteerders adverteren en de bezoekers terug komen.

1. Verbeter de inhoud van de advertentie

Door de inhoud van je advertentie duidelijker te maken en de juiste woorden te kiezen klikken mensen sneller door. Ik kocht laatst een nieuwe hardeschijf voor mijn Macbook en ik zocht specifiek naar een ssd schijf. Via Google komen er dan verschillende Adwords campagnes voorbij. Ik wou graag een Samsung en de advertentie waar ik op klikte had als titel ‘Samsung SSD hardeschijf 250gb’. In de tekst stonden zinnige woorden als de levertijd, verzendkosten (€ 0,-) en de voorraad. Voordat ik überhaupt op de landingspagina kwam, wist ik grotendeels al wat ik kon verwachten. De conversie achter zo’n advertentie is daardoor ook veelal hoger. CTR en conversie hebben daarom ook met verwachtingen te maken tijdens de klantreis. Hoe beter deze gestuurd wordt, hoe beter de resultaten. Een aantal verbeterpunten:

  • vertel alles zien wat je krijgt. Niet alleen de telefoon maar alles in de box
  • gebruik geen saaie, maar activerende en motiverende woorden
  • schrijf teksten die passen bij je doelgroep. Tutoyeren of vousvoyeren?
  • gebruik in Facebook een bestaand populair bericht om de likes en reacties mee te nemen
  • gebruik triggers, zoals ‘Gratis verzending!’ of ‘Morgen in huis!’ of ’30 dagen niet goed geld terug’
  • voeg urgentie toe, zorg voor schaarste met een tijdelijke actieprijs
  • benadruk wat bezoekers mislopen als ze niet klikken
  • vervang vaktaal met duidelijke taal
  • rond prijzen af op een 7 of een 9 op het eind

2. Gebruik afbeeldingen of video voor een hoge Click Through Rate

In platformen waar afbeeldingen en video mogelijk zijn om in te zetten als advertentiemateriaal raad ik je zeker om hier gebruik van te maken. Er zijn tal van aspecten in afbeeldingen die bovengemiddeld presteren:

  • verander de achtergrond van wit naar bijvoorbeeld felgroen of oranje
  • laat alles zien wat je krijgt. Niet alleen de telefoon maar alles in de box
  • gebruik geen saaie, maar activerende en motiverende afbeeldingen
  • plaats een knop / c2a in je afbeelding
  • gebruik triggers, zoals ‘Gratis verzending!’ of ‘Morgen in huis!’ of ’30 dagen niet goed geld terug’
  • voorkom dat afbeeldingen dicht bij de C2A-knop staan
  • plaats een korting-sticker
  • gebruik foto’s van echte mensen
  • gebruik het juiste frame uit de video om mee te starten

3. Richt op de juiste doelgroep

Iemand die geen interesse heeft in een Mercedes zal nooit doorklikken naar een advertentie. Om de CTR te verhogen heb je mensen nodig die bij voorhand al interesse hebben. Je kunt in Facebook bijvoorbeeld aangepaste doelgroepen maken van mensen die bepaalde pagina’s op je website bekeken hebben. Deze doelgroepen kun je dan een aangepaste advertentie laten zien. Dit wordt ook wel retargeting genoemd. Advertenties via retargeting campagnes hebben over het algemeen een hogere CTR.

  • definieer een profiel van je doelgroep, wat zijn hun interesses, leeftijd, etc.? Welke merken vinden ze cool? Welke belangrijke personen volgen ze?
  • plaats een Facebook Pixel en Google Adwords tracking code om bezoekersgedrag te kunnen volgen
  • toon advertenties aan bezoekers die al interesse hebben (retargeting)
  • gebruik de taal die je doelgroep spreekt. Jongeren dus niet met ‘u’ aanspreken
  • segmenteer doelgroepen met lijsten, tags, labels

4. Kies het juiste platform

De Click Through Rate verhogen kun je ook doen door te adverteren op een platform waar veel mensen van je doelgroep zitten. Dit kan bijvoorbeeld een populair forum zijn en het hoeft dus niet eens perse Google of Facebook te zijn. Ook zie je bijvoorbeeld opkomende platformen als Pinterest waar veel creatieve mensen en knutselaars zitten. Of Catawiki waar veel kunstverzamelaars zitten.

5. CTR en responsive design

De CTR verhogen kun je tevens doen door voor het design van je website of mailing een responsive template te gebruiken. Doordat hierdoor de weergave op kleinere apparaten, zoals telefoons en tablets, veel beter wordt is de ervaring van een bezoeker prettiger en wordt er meer geklikt. Heeft je website geen responsive design dan zul je zien dat bezoekers met hun vingers moeten inzoomen.

Click Through Rate CTR

De CTR komt dus niet alleen voor bij advertenties, maar ook bij websites en e-mails. Bij een website kan de CTR ook de verhouding zijn tussen het aantal weergaven van de landingspagina en de pagina van de volgende stap, hier wordt echter vaker de term ‘conversie’ voor gebruikt. De CTR kan ook de verhouding zijn tussen het aantal geopende e-mails en het aantal klikken naar de landingspagina.

Probeer eens te experimenteren met meerdere varianten van je advertenties. Er is geen gouden versie van een advertentie. Eentje waarvan je denkt dat ie niet presteert kan zomaar je beste advertentie zijn! Vond je dit een interessant artikel? Ik zou het gaaf vinden als je deze wilt delen op Facebook, Twitter of LinkedIn!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *