Google Featured Snippets tips voor je website, beter opvallen in zoekmachines

Menno Bouma Zoekmachine Optimalisatie Leave a Comment

Google Featured Snippets gebruiken in je website? In dit artikel geef ik je tips om hieraan te werken.

Wat zijn Google Featured Snippets?

Google is een zoekmachine en ze willen de beste antwoorden geven op de vragen die mensen stellen in het zoekveld. Google wil alle informatie in de wereld in kaart brengen en het toegankelijk maken voor iedereen. Ze willen een bron van informatie zijn, maar zelf niet de informatie maken. Ze willen dat de informatie door website eigenaren wordt gemaakt. Google kan namelijk niet de kennis over alles hebben en heeft veel liever dat ze websites van specialisten in bepaalde markten kunnen doorzoeken. Google Featured Snippets zijn antwoorden op vragen, bovenaan getoond in de zoekresultaten lijst. ZIe hieronder een voorbeeld:

Google Featured Snippets

Je ziet dat de bron niet Google zelf is, maar Wikipedia. Deze bron geeft het beste antwoord volgens de zoekmachine en daarom wordt dit in een Google Featured Snippet getoond. Deze snippets kunnen verschillende vormen hebben, zoals de uitslagen in de Eredivisie of een item uit Wikipedia.

Google Featured Snippets

Google is begrijpt steeds beter de taal van de zoekopdrachten die ingevoerd worden. De zoekmachine is daardoor in staat om antwoorden te geven op complete vragen. Dit wordt ook wel ‘conversational search‘ genoemd, waarbij je dus een conversatie / gesprek met Google aan gaat. Met Google RankBrain, Machine learning en Artificial Intelligence (AI) met zelf lerende algoritmes wordt Google steeds slimmer.

Conversational search en Google Featured Snippets

Conversational search is een nieuwe revolutie voor interactie tussen mensen en computers. Het principe is dat een mens complete zinnen kan intypen of spreken in een apparaat. En dat het apparaat volledige zinnen terug geeft of uitspreekt als antwoord. Vroeger zocht men in Google veel op enkele woorden, maar daarmee is het steeds lastiger om het juiste antwoord te vinden. Een zoekwoord als ‘internet marketing’ geeft duizenden hits en wat is nu de juiste? Mensen gaan steeds gedetailleerde zoeken door bijvoorbeeld specificaties in te toetsen en extra woorden in Google te typen:

  • wat is de dichtstbijzijnde supermarkt?
  • waar kan ik goedkoop parkeren?
  • wanneer speelt Ajax weer een thuiswedstrijd?

Computers krijgen steeds meer de neiging om te handelen als mensen. Voorbeelden zie je sterk terug in Voice Search met apparaten zoals Google Home, de Homepod van Apple en Alexa met Echo van Amazon.

Google Featured Snippets

Hoe krijg ik Google Featured Snippets in mijn website?

Zoals eerder in dit artikel gezegd, is Google op zoek naar het beste antwoord op een bepaalde vraag. Maar wil Google zelf niet de antwoorden op die vragen bedenken. Ze willen het antwoord opsporen bij andere websites. Belangrijk is daarom dat op jouw website de beste antwoorden te vinden zijn op de meest populaire vragen in je markt. Dit kun je uitstekend doen door vragen te beantwoorden in blog artikelen zoals deze.

Belangrijk is dat je website de juiste informatie bevat, deze voorzien zijn van rich snippets, dat zoekmachine optimalisatie goed doorgevoerd is en dat de structuur binnen je website logisch opgebouwd is. Zo kun je de artikelen van je website opdelen in categorieën en subcategorieën. Hier ontstaat zo een hiërarchie van categorieën met daaronder de artikelen. Door tal van blogs op je website te hebben die te maken hebben met je specialisme wordt je voor Google een autoriteit in je markt. Je zult hierdoor merken dat je steeds vaker en beter zichtbaar wordt in Google en dat je meer aanvragen krijgt.

Long-tail SEO keywords en Google Featured Snippets

Doordat Google steeds beter vragen kan begrijpen en beantwoorden, via conversational search, gaan mensen ook steeds vaker langere zoekopdrachten intoetsen. Deze lange zoekopdrachten worden ook wel ‘long-tail’ zoektermen genoemd. Deze zijn het tegenovergestelde van ‘short-tail’ zoekwoorden zoals ‘zorgverzekering’. De short-tail zijn erg populair en daardoor is de concurrentie erg heftig. Vaak zijn ze ook niet concreet genoeg, wil je nu een zorgverzekering afsluiten of aansluiten? Long-tail zoekopdrachten zijn iets minder populair, waardoor de concurrentie minder is. De zoekopdrachten zijn daarin wel veel gedetailleerder en concreter. De click-through-rate is op deze zoekopdrachten beter en de conversie naar een vervolg is ook hoger. Een voorbeeld:

  • zorgverzekering
  • zorgverzekering afsluiten
  • zorgverzekering afsluiten Amsterdam

Long-tail zoekwoorden zijn dus uitgebreider en bevatten vaak ook geografische termen zoals een provincie of stad. Mensen zoeken vaak iemand in de buurt. Het proces om vindbaar in de lokale omgeving te worden, wordt ook wel Local SEO genoemd. Met de long-tail zoektermen kun je een kennisbank van artikelen maken.

Kennisbank voor SEO met long-tail zoekwoorden

In dit blog artikel zie je regelmatig een link voorbij komen naar een ander artikel. Bepaalde zoekwoorden worden met mijn Winstmagneet Website software automatisch links naar andere artikelen uit de kennisbank. Er ontstaat een waar spinnenweb van artikelen die naar elkaar toe verwijzen. Google houd hier ontzettend. Bezoekers blijven langer op je website en Google denkt daarom dat je website wel goede informatie moet bevatten (anders zou iedereen wel weg gaan). Mijn artikelen hebben allemaal meer dan 900 woorden waardoor ze steeds beter scoren in Google. Helemaal naarmate ik meer geschreven heb. Zodra je website op een Wikipedia begint te lijken, dan zul je merken dat je zoekresultaten ook in de Google Knowledge Graph getoond worden.

Semantisch zoeken en Google Knowledge Graph

Google begrijpt steeds beter de tekst die ingevoerd wordt in de zoekmachine. Dit wordt ook wel ‘semantisch’ genoemd. Google kan daardoor steeds beter het juiste antwoord geven. Deze antwoorden vind je vaak terug in de Google Knowledge Graph. Zoek maar eens op ‘Donald Trump’ en je krijgt aan de rechterzijde van de zoekresultaten informatie over hem en iedereen die iets met hem te maken heeft. De Google Featured Snippet is meestal van één bron. De Knowledge Graph bestaat vaak uit meerdere bronnen en toont ook informatie over verwante onderwerpen.

Google Knowledge Graph

Google Featured Snippets voor een Content Strategie

Door het maken van content, zoals blogs, ontwikkel je een strategie om bezoekers naar je website te krijgen. Hoe meer artikelen je schrijft, hoe vaker je artikel als een Google Featured Snippet zal worden getoond. Dit fenomeen draagt daarom bij aan je Content Strategie; een strategie waarbij je d.m.v. informatie verschaffing probeert ook potentiële klanten te ontvangen.

Vind je dit allemaal mega interessant en zou je hier meer kennis over willen? Bekijk snel mijn SEO Bootcamp en start vandaag nog met deze zoekmachine marketing cursus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *