Internet in 2020

Menno Bouma Internet, Mobiel, Ontwikkelingen Reactie plaatsen

1. Internet is de nieuwe zuurstof

De wereld zonder internet is als een mens zonder zuurstof, het is onmisbaar geworden. Altijd en overal is het mogelijk om je zaken te regelen met de komst van handige smartphones en mobiel internet.

De consument heeft altijd en overal toegang tot informatie, vrienden, muziek, spelletjes, maar ook tot zijn of haar geheugen en tot alle beschikbare kennis in de wereld. De consument raakt verbonden met alles om zich heen en maakt daar optimaal gebruik van.

Het gevolg is dat we efficiënter kunnen werken en ‘socialer’ worden via social networks en intelligente software die je het leven een stuk gemakkelijker maakt. De vraag is alleen of we onszelf niet opslokken in de online wereld en het potje voetbal op straat niet veranderd in een FIFA-strijd op de computer.

2. Geïntegreerde apparaten en intuïtieve toegang

Over zo’n 10 jaar zullen alle losse apparaten, zoals de TomTom, de telefoon, de rekenmachine, afstandbediening, camera, videocamera, en/of beamer met elkaar verbonden zijn als 1 geheel door het verkrijgen van toegang tot het internet en zullen meer en meer elkaars functies overnemen.

Het mobiele internet, dat schrikbarend snel toeneemt, zorgt dat mensen vaker onderweg zijn en apparaten zullen inspelen op de leefwijze van mensen, door intuitiever om te gaan met de houding en het gedrag. We raken vertrouwd met ‘natural user interfaces’, ofwel interfaces met 3D sensoren die gebaren en bewegingen kunnen oppikken.

3. De ongekende intelligentie van het web

Het internet zal in 2015 ongekend veel intelligenter zijn. Hierin zien we twee ontwikkelingen: wisdom of crowds en singulariteit.

Wisdom of crowds

Al in 2004 schreef James Surowiecki het boek Wisdom of Crowds. In 2015 zal de internetgebruiker nog meer profiteren van de wijsheid van anderen. De vriendengroep is altijd in de buurt (online) en zal de consument helpen met het vinden van oplossingen voor problemen en het krijgen van suggesties en ideeën. We gaan naar real time conversaties. Reviews op webshops zijn er nog steeds, maar de waarde neemt af. Het gaat om het hier en nu. De personen die op dat moment aanwezig zijn (online) kun je eenvoudig benaderen, vragen stellen en een conversatie mee aangaan. Je kunt van gedachten wisselen met bekenden, maar ook met vreemden die toevallig in de buurt zijn of op zoek naar bijvoorbeeld hetzelfde product of dezelfde dienst.

Singulariteit: toenemende kracht van (internet)technologie

Ray Kurzweil, een Amerikaanse futurist is de auteur van het invloedrijke boek: The singularity is near (2005). Hierin beschrijft hij een toekomst waarin een technologieversnelling plaatsvindt. Computers worden zo slim (slimmer dan de mensen) dat ze bovenmenselijke intelligentie krijgen en die ons langzaamaan gaan helpen om onze menselijke beperkingen (lees: sterfelijkheid) te overkomen. Ook zullen apparaten functies van het menselijke lichaam en brein overnemen.

De technologieën die de komende jaren gaan versnellen in ontwikkeling liggen op het vlak van nano-, bio- en robottechnologie. Kurzweil voorspelt een samensmelting van mens en technologie. Het zal in de toekomst (al in 2015?) mogelijk zijn om je hersenen en je hersenactiviteit te ‘kopiëren’ en te bewaren in een externe omgeving (computer). Hiermee wordt je dus feitelijk onsterfelijk.

Is dit allemaal al zichtbaar voor 2015? Waarschijnlijk nog niet. Wat wel gaat gebeuren is dat computertechnologie steeds beter in staat zijn om ons te helpen in het dagelijks leven. Internet speelt hierin de faciliterende rol. Internettechnologie zal steeds beter in staat zijn voor ons informatie te filteren en te verreiken en om oplossingen aan te reiken. En het leven een beetje gemakkelijker te maken.

Conclusie

Het internet zoals we dat nu kennen zal er in 2015 echt anders uitzien. De toegang is altijd en overal. We zijn altijd verbonden. Real-time. Daarnaast zal de gebruiksvriendelijkheid enorm verbeteren. We gaan intuïtiever interacteren met apparaten. En tot slot wordt het internet en internettechnologie slimmer. En gaat het zover invreten in ons leven dat we ermee verbonden raken. Dat we er mee opstaan en mee naar bed gaan. En zolang we daar gelukkiger van worden, is dat geen enkel probleem.

Inspiratie: Jungle Minds

Meer Winst met Je Bedrijf via Facebook AdsGratis handleiding, direct te downloaden

10 pagina's met waardevolle tips over hoe je een schaalbare Facebook advertentie campagne opzet voor meer winst met je bedrijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *