Usabilitydocs deel 2: Design

Menno Bouma Design, Tips & Tricks, Usability Reactie plaatsen

Een perfect design is moeilijk te definiëren, omdat iedere organisatie zijn eigen uitstraling wil, maar toch zijn er een aantal belangrijke richtlijnen om het gebruiksgemak van een ontwerp te verbeteren. Eenvoudig gebruiksgemak resulteert zich in dat conversie (bijv. het bestellen van een product) eenvoudiger en sneller behaald wordt.

Een aantal tips waar je als ontwerp goed aan moet denken:

  • Geef prioriteit aan welke elementen belangrijker zijn dan andere elementen om het juiste doel te halen (een hoofdmenu en bestelknop zijn bijvoorbeeld belangrijker dan een lijstje van recent nieuws).
  • Plaats de meest belangrijke elementen in een F-vorm in het ontwerp en werk vervolgens steeds meer van linksboven naar rechtsonder.
  • Geef hyperlinks in een website een consistente kleur. Alle normale links bijvoorbeeld blauw en speciale knoppen een opvallende kleur, zoals paars of oranje.
  • Probeer goede argumenten te bedenken om bepaalde keuzes te maken. Zodra je geen goed argument kunt bedenken, dan kun je overwegen om het element weg te laten (less is more).
  • Maak efficiënt gebruik van de beschikbare ruimte. Een logo in de header is bijvoorbeeld erg aantrekkelijk maar zorgt voor een enorme ruimte aan de rechterzijde over de hele breedte van de website. Plaats bijvoorbeeld een zoekfunctie of social media links om deze ruimte op te vullen.
  • Positioneer elementen die voor gebruikers belangrijk zijn rechtsboven in de website, creëer hiermee een hoekje waar gebruikers altijd terecht kunnen als ze bijvoorbeeld even knel zitten in de website.
  • Kies een aantal impressiefoto’s waar meteen duidelijk wordt waarvoor de organisatie in het leven is geroepen, bijvoorbeeld een aantal cases waarin je de verrichtte werkzaamheden toelicht.
  • Ontwikkel een grafisch grid. Met dit grid kun je een duidelijke indeling maken van applicatie of website. Zo heeft deze website een 3-koloms-grid, waar 1/3, 2/3 of 3/3 van de breedte wordt gebruikt.
  • Last but not least; probeer in het ontwerp de structuur van de betreffende organisatie te visualiseren. Dit kun je doen door bijvoorbeeld voor elke afdeling of product/dienst een aparte kleur of herkenbare elementen te gebruiken, die vervolgens ook in folders, brochures e.d. gebruikt kunnen worden.

Dit zijn eerst de belangrijkste aspecten voor het ontwerpen van een gebruiksvriendelijk ontwerp. Geleidelijk zullen hier meer elementen opgesomd worden, dus houd dit bericht goed in de gaten. Wanneer deze richtlijnen toegepast zijn zult u ontdekken dat bepaalde doelen (conversie) beter behaald worden. In het geval van een webshop zullen gebruikers eenvoudiger bestellingen kunnen plaatsen en voor meer omzet zorgen.

Bent u op zoek naar een betrouwbare partner om een gebruiksvriendelijk design te ontwerpen? Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken!

Meer Winst met Je Bedrijf via Facebook AdsGratis handleiding, direct te downloaden

10 pagina's met waardevolle tips over hoe je een schaalbare Facebook advertentie campagne opzet voor meer winst met je bedrijf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *